17/08/10

Per l´ Unitat Valenciana

Valencia ciutat, 13-08-2010.- El dijous passat 12 d'agost es van publicar dos articuls, un de José Aparicio Pérez (R.A.C.V.) i un atre de Joan Ignaci Culla (president de Renaixença Valencianista) en “Las Provincias”. Per primera vegada en molt de temps, este diari s'ha atrevit a “defendre” la Llengua Valenciana imprimint dos articuls el mateix dia sobre este tema. ¿Atres temps? ¿Nous “Partits PolItics”? ¿Les mateixes mentires?

Dona la casualitat, que el fondo dels articuls es el mateix. La culpa es dels politics. Son els responsables que la Llengua Valenciana estiga mes morta que viva. ¡Quina ironia!

La “benvolguda per tots” Llengua Valenciana la va matar, a banda de Zaplana i el seu sequit del PP, la R.A.C.V. donant pas a una normativa en accentuacio, innecessaria per al seu parlar, pero molt util per a l'AVL PePera, i precissament per ad aixo es va utilisar, per a trencar l’unitat cultural valencianista en lo que toca a la nostra “benvolguda” Llengua Valenciana. A partir d'aci, es cert. Cada u va agranar per a sa casa i cada u, com la R.A.C.V. que es va continuar alineant en el PP, va defendre “la seua” causa.

Encara que insistixquen en negar-ho, LA CULTURA ES POLITICA. Si aproves l'AVL, estas en el PP i PSOE (els recorde que l'AVL diu que la nostra llengua se denomina catala), si estas en la R.A.C.V. estas en el PP (ya que la R.A.C.V. esta pendent que li ploguen les subvencions i el PP juga en cartes marcades, de moment).

Lo mes interessant ve ara. ¿On estan els valencianistes? ¿Les associacions culturals i socials valencianistes? Les economiques ya ho sabem, en el poder. ¿Eixos que diuen que els politics tal i els politics qual? Difamant, unicament. Ningu servix, nomes ells. Pero en l'excepcio que tampoc estan units, perque ells mateixos s'autodestruïxen dividint-se en mes faccions.

Fa ya un temps, Unio Valenciana va fer un pas arrere en este tema, posicionant-se en el lloc del Consens anterior al cisma mencionat, fins que va ser trencada la normalisacio ortografica per la R.A.C.V. Va deixar d'utilisar els accents trencadors per a passar a utilisar les Normes del Puig, sense accentuar, per a vore si es podia fer un pas cap avant en favor del Poble Valencia, deixant arrere rencors i personalismes.

S'acosta el 9 d'octubre. Ha deixat de ser el dia de la Nacio Valenciana, per a ser el de l'exaltacio dels nostres governants i que es sentixquen ben abrigats. ¿Que fan les associacions culturals valencianistes? ¿Que faran eixe dia? ¿I ya esta tot fet? ¿Quan van a assentar-se i solucionar les seues diferencies i donar al Poble LA NORMATIVA VALENCIANA, no la d'un o la de l'atre sino LA VALENCIANA? ¡Que deixen l´hipocresia i que comencen a treballar! A partir d'ells, del Poble Valencia, les diferencies entre els partits valencianistes serien minimes i possiblement s'arribaria a una unitat valenciana on qui guanyaria seria el Poble Valencia.

1 commento:

  1. Estant d'acort en molt de lo que dius, crec que s'enrossineu massa en el tema dels accents. No sé si et servirà de res, pero yo gaste les Normes del Puig des de que són exactament igual que sempre, pero en accents. Abans no tenia una opinió molt formada al respecte, pero ya porte un temps coneixent a gent del valencianisme cultural (a tu no tinc el plaer de conéixer-te) i crec que els rencors i personalismes, reconeixent que existixen en les dos bandes, van més per la dels "no accentuistes". Perque lo que no pot ser és que en cada reunió de valencianistes, estes persones acaben fent un monotema de la qüestió, com si els accents tingueren la culpa de tot lo que li passa al valencianisme polític i cultural.

    Açò és molt llarc com per a donar una opinió per ací, pero crec que les Normes del Puig poden guanyar molts més adeptes entre persones no decantades ideològicament (la majoria del poble valencià) en una accentuació completa i no en la que tenien abans del canvi (un sistema que, t'he de recordar, tampoc era el sistema d'accentuació de les Normes del Puig originals de 1980).

    I també en el tema de les subvencions: és llògic que tu, que eres un dirigent d'un partit polític que no governa, critiques lo que critiques, pero a vore: si no subvenciona el PP a la RACV, ¿quí l'ha de subvencionar? El PSOE? Esquerra Unida? Yo crec que fins a l'últim cèntim estarà ben subvencionat si en acabant s'utilisa per a fins adequats (com l'edició del Diccionari General de la Llengua Valenciana, que eixirà d'ací a poc). Una entitat com la RACV ha de saber nadar i guardar la roba, i si el PP mana en pràcticament totes les institucions valencianes, és llògic que les subvencions vinguen del PP. I si governara el PSOE, me pareixeria fantàstic i normal que subvencionara també a la RACV. És més, hauria de ser lo normal, si vixquérem en un país normal.

    Per a la RACV hauria segut molt més fàcil acceptar les normes de l'AVL sense més, i segurament ara nadaria en l'abundància. Pero no ho ha fet, i ya han passat 5 anys des del canvi d'accentuació, i 10 des de la creació de l'AVL. Creure que l'únic problema del valencianisme és el tema dels accents, me pareix que és un erro. Més bé són les diferències de tipo polític entre les diverses corrents del valencianisme cultural -estar d'acort en que el valencià és un idioma, no vol dir que estigam d'acort en res més-, i la falta de tiró entre les generacions més jóvens, per causes que serien també molt llargues d'explicar.

    En fi, no vullc enrollar-me més. Coincidixc plenament en que les diferències entre els valencianistes han de resoldre's per la via ràpida. I si no es resolen, és precisament per eixos rencors personals entre certes persones que foren molt en el valencianisme, pero que tal volta haurien de facilitar que els que som més jóvens treballem per a superar esta situació.

    RispondiElimina