19/11/09

¿e,é,è?

Valencia ciutat, 19-11-2009

Per a que puguen tornar a dir que UNIO VALENCIANA no mes que es dedica a parlar de llengua, esta vegada anem a parlar de llengua, pero en historia.

Fa uns anys, en 1996, Zaplana i Pujol pactaren, per imposicio del president Jose Maria Aznar per a que s’aprovasen els pressuposts generals de l’Estat espanyol, la creacio d’una subseu de l’Institut d’Estudis Catalans en Valencia, que es denominà Academia Valenciana de la Llengua, en la finalitat d’introduïr “oficialment” el catala en el nostre territori. Proba d’aço es que en lloc d’utilisar les valencianes Normes d’El Puig, feren oficials les bases (que mai han segut Normes) denominades del 32.

Que complicat ha de ser, puix per a oficialisar a eixa entitat extranya per als valencians, hagueren d’incloure-la dins de l’Estatut pactat pel PPCV i PSPV, i aixina tot lo mon oficial, haja d’escriure en normes de l’AVL/IEC.

Despres de totes les catalanisacions que estem sofrint, ara li aplega l’hora al nom que dona nom al nostre Regne. A Valencia.

Han eixit, ixen i eixiran membres del PPCV que diuen que ells faran lo que vullguen, pero quan toca la corneta, son els primers en posar-se ferms, no siga que algu li lleve la cadira, es trobe fora del PPCV i, com no seran d’UV, hagen d’estructurar un nou partit “valencianiste” que estiga a la nostra ombra, motiu pel que estarà mort abans de naixer.

Algu d’ells, encara te la desvergonya de dir que s’ha d’escriure segons les normes que utilisa la RACV, entitat decana valencianista que deuria fer alguna cosa mes per a tancar l’AVL.

Tot lo mon s’equivoca, i en UV pensem que ells s’equivocaren trencant l’unitat del valencianisme cultural, per mig d’una persona que en una actitut dictatorial i despota, adoptà per a l’ortografia valenciana una accentuacio que es igual a la catalana en mes d’un 95%, i “mantenint” les poques diferencies existents, entre ells el nom de Valencia (segons ell, Valéncia).

Des d’eixe moment fins ara, ha segut cosir i cantar. Els valencians, com estudien una llengua que no es la valenciana, no saben diferenciar entre “e”, “é” i “è”, i manco encara un foraster.

UNIO VALENCIANA ya fa mes d’un any que, vegent com anaven a desenrollar-se els acontenyiments, es va desmarcar i tornà a les normes del consens (Normes d’El Puig, i sense accentuacio) que existien abans del colp d’estat que donaren en la RACV.

Aço es historia, ya no es llengua a soles. En UV, encara que el tabaleters del regim diguen que som anticatalanistes, podem assegurar que no es aixina. Nosatres defenem lo nostre i lo nostre es el Regne de Valencia. El problema no es Catalunya, ni els catalans. El problema son els “llops valencians” disfrassats de “caparruchos rojos” (i lo de “rojos”, no es pel PSPV precisament…).

El problema està aci i la solucio, si volem, tambe. Encara que hi hagen molts “valencianistes”, la solucio està en UNIO VALENCIANA i en la seua branca jove JNUV. UNIO VALENCIANA (la marca politica mes antiga del Regne de Valencia) està per la faena de treballar pel valencianisme sense personalismes. Te les portes obertes per a dialogar en tots aquells, entitats o persones, valencianistes de veres que vullguen parlar en nosatres, pero des de dins i de veres. De tots els sectors, social, cultural, economic… per a que un dia el Regne de Valencia torne a tindre l’estatus que mai degue perdre. Temps al temps.

Nessun commento:

Posta un commento